Historien om Pensionat Karlslund är starkt förknippad med järnvägen som kom till byn i slutet av 1800 talet. Tack vare järnvägen satsades det på turismen. År 1907 flyttades fastigheten från torget i Lidköping och uppfördes i Gössäter som Karlslunds Pensionat, vilket innebär att det är ett av landets äldsta pensionat. Från början fanns, förutom pensionatsdelen, både en lanthandel och ett konditori i fastigheten.

Gästerna, som kom för att bestiga Kinnekulle och bese bergets unika flora, var mestadels människor från samhällets övre skikt. De kom från större städer och stannade för det mesta hela somrarna. Ett flertal stora svenska personligheter har under åren gästat Pensionat Karlslund, bl.a. skådespelerskan Margareta Krook som tillbringade sina barndoms somrar på pensionatet. Gäst på pensionatet var också blivande finansminister Gunnar Sträng när han besökte trakten för att förmå arbetare att gå samman i fackföreningar.

Under en period har pensionatet hetat Blå Pensionatet men numera har det fått tillbaka sitt ursprungsnamn, Pensionat Karlslund.

Idag kommer gästerna till Pensionat Karlslund för att göra en pilgrimsvandring eller i samband med utflykter till Kinnekulle, bilkörning på Kinnekulle Ring eller annan aktivitet, eller kanske njuta av en femrätters gourmetmiddag på Forshems Gästgivaregård.